„Galicja”, czyli wielkie kino dla najmłodszych

50 zgłoszonych filmów, „Zielona Żabka” oraz 2000 euro! Kto zachwyci jury i zgromadzonych widzów? 17 czerwca rusza 5 Festiwal Filmów Dziecięcych „Galicja”. Na zainteresowanych, najmłodszych jak i nieco starszych widzów, czekają liczne pokazy filmowe i warsztaty.

Przez 5 dni widzowie w Krakowie, Tarnowie i Tuchowie będą mogli oglądać zgłoszone do konkursu filmy. „Galicja” to największa w regionie impreza filmowa skierowana do dzieci. Warto zwrócić uwagę na produkcje, które docierają z całego świata oraz na gości, którzy z roku na rok pojawiają się tu w coraz większym gronie.

Pokazom filmowym będą towarzyszyć warsztaty interdyscyplinarne. A wszystko pod okiem doświadczonych animatorów i osób związanych z Krakowską Szkołą Filmową. O animacji poklatkowej dowiemy się wiele od Marty Pajek – reżyserki filmów animowanych. A w trakcie zajęć wszyscy będą mieli możliwość pracy na profesjonalnym sprzęcie filmowym. W ramach rodzinnych wieczorów odbędą się pokazy nowości kinowych: „Piratów” oraz „Muppetów”.

Ceny biletów to jedyne 5 zł! Dochód z prowadzonej w trakcie „Galicji” zbiórki publicznej zostanie przekazany Fundacji „Wawel z Rodziną” organizacji wspierającej rozwój dzieci i młodzieży. Środki zebrane podczas zbiórki Fundacja przekaże na sfinansowanie dodatkowych zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponad gimnazjalnych z województwa małopolskiego.

Festiwal to doskonała okazja do rodzinnego spędzania czasu oraz aktywnego udziału w życiu kulturalnym regionu. W trakcie festiwalu miłośnicy filmów dziecięcych będą mogli spotkać sę również z osobistościami kina występującymi w roli jurorów.

Festiwal Filmów Dziecięcych „Galicja” to także znamienite jury, w którego skład weszli:

Jacek Szymczak – przewodniczący jury, operator i autor zdjęć do produkcji TVN,

Andrzej Maleszka – reżyser filmów dziecięcych,

Anna Rogowska- Sienkiewicz – przedstawiciel Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej,

Piotr Adamczyk – aktor,

Karolia Lutczyn- Friedek – aktorka,

Agnieszka Karp- Szymańska – współzałożycierka portalu dla dzieci i rodziców czasdzieci.pl,

Arkadiusz Świerczewski – prezes zarządu spółki IPLEX (telewizja IPLA),

Daniel Markowicz – producent, założyciel studia Lightcraft

Olivier Janiak – dziennikarz TVN

Festiwal to także okazja do pierwszego kontaktu dzieci z filmem od strony realizacyjnej. Spotkania z filmowcami oraz aktorami mogą stać się bakcylem dla młodych adeptów sztuki filmowej.

Partnerami festiwalu są m.in.: Turon Dystrybucja, Wawel SA, Hilton Garden Inn, Krakowska Szkoła Filmowa.

Patroni medialni: TVN Style, Radio Kraków, portale: czasdzieci.pl, qlturka.pl, magazyny: Bluszczyk, Karnet.