Poszukiwania czekoladowego skarbu z Wawelu

Legendy o skarbach ze złota zawsze budziły wiele emocji, ale jeszcze więcej emocji mogą budzić opowieści o skarbach czekoladowych. Ich poszukiwania w ramach interaktywnego spaceru organizuje Dom Kultury „Podgórze” we współpracy z firmą Wawel SA i Fundacją „Wawel z Rodziną”. Niezwykła wyprawa będzie nie tylko okazją do odkrycia smakowitego znaleziska, ale też poznania tajemniczych podgórskich kamienic, ulic i terenów zielonych. To tylko jedna z wielu atrakcji przygotowanych w ramach Podgórskiej Jesieni Kulturalnej, która odbędzie się w dniach 21-23 września w Krakowie.

Krakowian ogarnęła nietypowa, bo czekoladowa gorączka. Podobnie jak osadnicy wędrujący za złotem w XIX wieku w Ameryce, Krakowianie będą z zapałem poszukiwać skarbu, wykonanego w całości ze słodkich produktów firmy Wawel. Poszukiwania są myślą przewodnią interaktywnego spaceru po Podgórzu. Organizuje go Dom Kultury „Podgórze” przy wsparciu firmy Wawel oraz Fundacji „Wawel z Rodziną”.

Interaktywny spacer odbędzie się w niedziele, 23 września. Aby wziąć w nim udział należy zarejestrować się o godzinie 14:00 w Domu Kultury „Podgórze”, przy ulicy Sokolskiej 13. Spacer rozpocznie się o 14:00 i potrwa do 16:00. Później nastąpi ogłoszenie wyników, a także rozdanie dyplomów i słodkich upominków. Udział w wydarzeniu będzie nie tylko rywalizacją o nagrody ufundowane przez firmę Wawel, ale też okazją do poznania podgórskich kamienic, podwórek, tablic pamiątkowych, pomników i terenów zielonych.

Spacer to tylko jedna z wielu imprez organizowanych w ramach Podgórskiej Jesieni Kulturalnej. Podczas trwających od 21 do 23 września wydarzeń, uczestnicy usłyszą m.in. występy Anny Treter z zespołem, kwintetu Dumicz Ensemble, oraz grupy Heavy Blues Band. Nie zabraknie też popisów kabaretów i aktorów w spektaklu „Księga Pełna Czarów”, pokazu animacji czy prezentacji twórczości Edwarda Stachury.

Patronami medialnymi są:

TVP Kraków, Radio Plus i portale: Kraków zaprasza, Modny Kraków i Franciszkańska 3.