Konkurs na najpiękniejszą kartkę świąteczną rozstrzygnięty!

Specjalnie powołane Jury wybrało 30 z prawie 1200 prac w „Konkursie na Najpiękniejszą Kartkę Świąteczną” organizowanym podczas akcji „Zostań pomocnikiem św. Mikołaja”! Cieszymy się, że tak dużo dzieci wzięło udział w konkursie. Każda praca to było małe arcydzieło! Dzieciaki jak zwykle nas nie zawiodły! – komentuje Wiceprezes Fundacji „Wawel z Rodziną” Sylwia Warnecka.

Akcja „Zostań pomocnikiem Św. Mikołaja” objęła ok. 22 000 dzieci z 441 placówek opiekuńczo- wychowawczych w całej Polsce. Do każdej placówki trafił ponad 13 kg pakiet słodyczy firmy Wawel. Poza słodyczami, wychowankowie wzięli udział w konkursie „Na Najpiękniejszą Kartkę Świąteczną”. Do Konkursu wpłynęło dokładnie 1 197 kartek świątecznych. Prace wykonane były różnymi technikami plastycznymi, a każda praca pokazywała olbrzymie zaangażowanie i kreatywność dzieci. Konkurs zakończył się 19 grudnia 2012 roku, a Jury jeszcze przed świętami wybrało 30 zwycięskich kartek. Zwycięzcy otrzymają od Fundacji Wawel z Rodziną odtwarzacze mp4.

W wyniku posiedzenia, Jury Konkursu wybrało kartki z następujących placówek opiekuńczo-wychowawczych:

1. Zespół Placówek Wspierania Rodziny „Szansa” w Kosewie, Kosewo ul. Słupecka 2, 62-402 Ostrowite (prace wykonały Karolina oraz Sandra),
  2. Dom Dziecka –Skwierzyna ul Parkowa 2A Skwierzyna (praca wykonana przez Annę lat 18),
  3. Dom Dziecka w Olsztynie, 10-071 Olsztyn ul. Korczaka 6 (pracę wykonała Agata),
  4. Dom Św. Faustyny – „Pomocna Dłoń” Ełk (praca wykonana przez Oliwiera lat 8),
  5. Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza 64-915 Jastrowie ul. Kieniewicza 35 (praca wykonana przez Jakuba lat 11),
  6. Centrum Opiekuńczo-Wychowawcze Pomocy Dziecku i Rodzinie, Zespół Opiekuńczo -Wychowawczy numer 1, 41-200 Sosnowiec ul. mgr.J.Piwnika Ponurego 9,
  7. Stowarzyszenie „Razem z Dzieckiem”, „Dziecięcy Dom” Placówka Wielofunkcyjna, 51-616 Wrocław ul. Parkowa 2 (praca wykonana przez Krystiana lat 6),
  8. Bydgoski Zespół Placówek Opiekuńczo – Wychowawczych, Placówka Wielofunkcyjna ul. Stolarska 2 (praca wykonana przez Oliviera),
  9. Dom Dziecka ul. Traugutta 17, 67-120 Kożuchów (praca wykonana przez Martynę lat 15),
  10. Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza Socjalizacyjna w Gołotczyźnie ul. Ciechanowska 18, 06-430 Sońsk,
  11. Zespół Placówek Specjalistycznych im. Kazimierza Lisieckiego „Dziadka” Gdynia 81-049 ul. Wejherowska 65 (praca wykonana przez Dominikę lat 12),
  12. Dom Dziecka ul. Reymonta 1, 67-400 Wschowa (praca wykonana przez Tomasza lat 16)
  13. Dom Dziecka ul. Paczkowskiego 16, 62-200 Gniezno,
  14. Dom Dziecka św. Ludwiki Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia 31-067 Kraków ul. Piekarska 4/6 (praca wykonana przez Weronikę K.),
  15. Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włockowskiej ul. Żarecka 24, 42-421 Włodowice (praca wykonana przez Paulinę lat 15),
  16. Dom Dziecka ul. Staszica 3, 64-820 Szamocin (praca wykonana przez Miłosza),
  17. Zespół Placówek Opieki Wychowania i Interwencji Kryzysowe „Przystań” 26-110 Skarzysko- Kamienna ul. Rejowska 53,
  18. Placówka Opiekuńczo- Wychowawcza w Więcborku z Filią w Małej Cerkwicy ul. Aleja 600-lecia 9, 89-410 Więcbork (praca wykonana przez Marikę),
  19. Dom Dziecka Kołdąb 8, 88- 430 Janowiec Wlkp.,
  20. Placówka Opiekuńczo- Wychowawcza „Tęcza” w Kutnie, 99-300 Kutno ul. Karłowicza 1 (praca wykonana przez Arka),
  21. Wielofunkcyjna Placówka Opiekuńczo Wychowawcza „Gromadka” ul. Fredry 47, Nowa Ruda (praca wykonana przez Marzenę lat 11),
  22. Placówka Opiekuńczo- Wychowawcza w Blachowni ul. Sosnowa 12A, 42-290 Blachownia,
  23. Pogotowie Opiekuńcze w Izdebnie 08-450 Łaskarzew,
  24. Zespół Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych nr 1, 31-977 Kraków os. Szkolne 27 (praca wykonana przez Kajetana),
  25. Dom Dziecka w Siedliszczu, ul. Szkolna 66, 22-130 Siedliszcze (praca wykonana przez Katarzynę),
  26. Dom Dziecka w Turowie 46-045 Turawa ul. Opolska 56,
  27. Dom Dziecka im. Janusza Korczaka ul. Gołdawska 18A, 19-400 Olecko,
  28. Zespół Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych 12-100 Szczytno, ul. Niepodległości 15 (praca wykonana przez Pauline lat 13),
  29. Dom Dziecka ul. Leśna 2, 39-451 Skopanie (praca wykonana przez Sarę),
  30. Placówka Socjalizacyjna „Panda” ul. Żeromskiego 5 26-900 Kozienice (praca wykonana przez Amandę).

Wszystkie wyróżnione prace są dostępne w załączniku.

Organizatorzy:
Firma Wawel SA
Fundacja „Wawel z Rodziną”

Patroni medialni:
TVP Kraków