Wawel wspiera inicjatywę Muzeum Zabawek i Zabawy

28 maja 2013 roku w Muzeum Zabawek i Zabawy rozpoczął się wernisaż niecodziennej wystawy „Gwiazdozbiór Zabawek”. Wszyscy odwiedzający kieleckie muzeum mogą zobaczyć, czym bawili się w dzieciństwie Kamil Bednarek, Leszek Możdżer, Agata Passent, czy Maciej Musiał.

Inicjatorem akcji był Pan Kamil Bukowski, który dokładał wszelkich starań, żeby pożyczyć kilkadziesiąt zabawek od znanych, lubianych i cenionych „Gwiazd”. Dzięki zaangażowaniu całych rodzin udało się stworzyć niepowtarzalną wystawę, która będzie dostępna dla zwiedzających do końca sierpnia. „To niezwykle interesujący projekt, obok którego nie mogliśmy przejść obojętnie. Firma Wawel wraz z Fundacją „Wawel z Rodziną” od lat wspiera ciekawe inicjatywy oraz akcje skierowane do najmłodszych. W tym przypadku nie tylko najmłodsi będą z zaciekawieniem spoglądać, czym bawili się nasi idole.” – podsumowała Sylwia Warnecka, Brand Manager Wawel SA oraz wice prezes Fundacji „Wawel z Rodziną”. Krakowski producent słodyczy przekazał swoje produkty w formie słodkiego poczęstunku oraz pamiątkowych zestawów.

Wystawa prezentuje własnoręcznie zrobione prawo jazdy muzyka Leszka Możdżera, a także żołnierzyki i wykonaną z tatą stajenkę. Agata Passent przekazała słonika dość nietypowego, bo w kratkę. Monika Mrozowska tak, jak Ola Szwed przekazały przytulanki i lalki. Co ciekawe, dzięki tej wystawie oglądający mogą odkryć nieznane wcześniej oblicze twardych zawodników Bogdana Wenty – wybitnego trenera piłki ręcznej, gdyż na wystawę dotarły także zabawki Karola Bieleckiego i Michała Jureckiego. Historie swojego dzieciństwa zdradził też Jan Nowicki.

Kto jeszcze przekazał pamiątki ze swojego dzieciństwa? Najłatwiej odpowiedzieć na to pytanie odwiedzając Muzeum Zabawek i Zabawy w Kielcach.

Kontakt:

Synertime
Karolina Bukała
Senior Account Executive
e-mail: k.bukala@synertime.pl

Bartłomiej Staniaszek
Account Executive
e-mail: b.staniaszek@synertime.pl
tel.: 22 544 05 15

Wawel SA to jeden z najstarszych i najbardziej znanych producentów słodyczy w Polsce, którego tradycje sięgają końca XIX wieku. Firma specjalizuje się w produkcji wyrobów z ciemnej czekolady deserowej oraz czekoladek z nadzieniami. Najbardziej znane produkty w ofercie firmy to: Kasztanki, Malaga, Tiki Taki, Michałki oraz Mieszanka Krakowska. Produkcja oparta jest o sprawdzone receptury, a wykorzystywane surowce są najwyższej jakości i poddawane szczegółowej kontroli. Wawel SA od kilku lat posiada certyfikowany System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001: 2000. Ponadto, dla zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów, wdrożono system HACCP. Główna siedziba firmy mieści się w Krakowie. Od 1998 spółka notowana jest na GPW w Warszawie. W 2008 r. firma powołała fundację „Wawel z Rodziną”, której głównym celem jest wspieranie polskich rodzin, a także osób i instytucji, sprawujących opiekę zastępczą nad dziećmi.