Słodkie warsztaty z blogerami

Fundacja „Wawel z Rodziną” wraz z zaprzyjaźnionymi blogerkami, przygotowała wyjątkowe warsztaty świąteczne dla dzieci z domów dziecka. Spotkania odbywały się w dniach 16 – 18.12 na terenie placówek opiekuńczo – wychowawczych w Warszawie. Dzieci miały okazję, wraz z najlepszymi polskimi blogerami kulinarnymi, przygotować ozdoby na choinkę wykonane z pierniczków oraz sreberek po cukierkach z Wawelu.

Pierwsze warsztaty miały miejsce w poniedziałek 16 grudnia, z wizytą w Domu Dziecka nr 9 im. Lidii i Adama Ciołkoszów w Warszawie pojawiły się blogerki Ania Cirin z „Bajkorada” oraz Ola Krzyżanowska, prowadząca stronę „2 smaki”. Podopieczni placówki, pomimo początkowej nieśmiałości byli zachwyceni spotkaniem. Fajnie było, naprawdę! Pani nam pokazała jak zrobić kolorowy lukier z pomarańczy i mandarynek. Pierwszy raz sam zrobiłem piernika, tylko nie zdążyłam powiesić go na choince, bo zjadłem go od razu! – mówi jeden z wychowanków Domu Dziecka.

We wtorek 17 grudnia, odbyły się kolejne spotkania w dwóch placówkach. Warsztaty w Domu Dziecka nr 2 im. Janusza Korczaka zostały poprowadzone przez Paulinę Hofman z portalu „Smakowity Kąsek” oraz Kasię Nowakowską, założycielkę bloga „Kuchnia Bazylii”. Dzieci biorące udział w warsztatach instruowane przez specjalistki mogły samodzielnie przygotować świąteczne babeczki oraz pierniki na choinkę. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się także sreberka po cukierkach, z których dzieci przygotowywały ozdoby.

Iza Kulińska z bloga „SmacznaPyza” oraz Agnieszka Sobieska z „Najsmaczniejsze” poprowadziły ostatnie spotkanie z podopiecznymi ośrodka „Chata” na Białołęce. Nie obyło się bez wzruszeń, miałyśmy doczynienia z bystrymi i kochanymi dziećmi, które z ogromną radością wzięły udział w warsztatach. Zauważyłam wśród nich niejeden „cukierniczy” talent. – podsumowuje spotkanie Iza Kulińska.

Atmosfera wszystkich spotkań była niezwykle świąteczna, dzieci bardzo chętnie zaangażowały się w tworzenie własnych ozdób oraz wspólne ubieranie choinek. Jako Fundacja stworzona by pomagać, zawsze z przyjemnością inicjujemy wydarzenia, które sprawiają dzieciom radość. Jest mi niezmiernie miło, że po raz kolejny udało nam się wywołać uśmiechy na twarzach dzieci. – mówi Sylwia Warnecka, Wice Prezes Fundacji „Wawel z Rodziną”.