Tramwaj Dobrych Uczynków

20 maja Fundacja „Wawel z Rodziną”, marka Wawel oraz MPK SA w Krakowie już po raz drugi wspólnie świętowali Ogólnopolski Dzień Dobrych Uczynków. Z tej okazji o godz. 11:00 z zajezdni tramwajowej Podgórze na ulice Krakowa wyruszył bezpłatny Tramwaj Dobrych Uczynków. Pojazd do godz. 14:00 kursował po trasie linii nr 78 (ul. Wadowicka, Kalwaryjska, Starowiślna) i centrum miasta, tj. przez pl. Wszystkich Świętych, ul. Franciszkańską, Straszewskiego, Dunajewskiego, Basztową i Westerplatte.

Pasażerowie tego niecodziennego transportu mogli osłodzić sobie dzień słodkim poczęstunkiem, spotkać się i porozmawiać o wzajemnej życzliwości i czynieniu dobra z popularną w Krakowie blogerką – Kamilą Mraz (Cammy)  oraz – prezesem Fundacji „Wawel z Rodziną”Tomaszem Schimscheinerem.

Życzliwość i uprzejmość – czasem tyle wystarczy, aby wywołać uśmiech na twarzy  człowieka. Potwierdzili to podróżujący tramwajem, którzy mogli opowiedzieć o tym, jak zrobili lub zamierzają zrobić dobry uczynek dla drugiej osoby. W zamian za podzielenie się historią otrzymali naklejkę „Życzliwy Pasażer” oraz słodki upominek od Wawelu.

Dzień Dobrych Uczynków to szansa na pokazanie, że codzienne dobro, które dajemy i  otrzymujemy, to najczęściej uśmiech, miłe słowo i miły gest – nie wymaga od nas wiele, a sprawia, że jesteśmy wobec siebie życzliwsi. Pamiętajmy, że każda okazja do czynienia dobra jest odpowiednia i warto ją w pełni wykorzystać.