III Mistrzostwa Świata w Pływaniu do Tyłu

7 września w Krakowie odbyły się III Mistrzostwa Świata w Pływaniu do Tyłu. W zawodach udział wzięło 21 pływaków, chcących pokazać, że do życia warto podchodzić z przymrużeniem oka. Zawodnicy pokonywali dystans jednego Lemona (16,5 metra). Aktualny rekord świata na tym dystansie wynosi 19,64 sekund. Fundacja “Wawel z Rodziną” już po raz trzeci wsparła to niezwykłe sportowe wydarzenie w formie słodkich upominków.

Każdy uczestnik musiał płynąć do tyłu w taki sposób, aby jego nogi były skierowane w kierunku płynięcia, a głowa w przeciwną stronę. Można było płynąć twarzą w stronę wody (np. jak w żabce) lub twarzą do góry (np. jak w stylu grzbietowym), wybrany przez zawodnika styl mógł być inspirowany już istniejącym, ważne było zachowanie zasady płynięcia do tyłu.

Wszyscy śmiałkowie tych niecodziennych mistrzostw otrzymali pamiątkowy dyplom uczestnictwa i słodki upominek od Fundacji “Wawel z Rodziną”. Nasza fundacja chętnie wspiera nietypowe, charytatywne inicjatywy. Tym razem wpisowe uczestników zostało przekazane na rehabilitację jednego pacjenta z Centrum Rehabilitacji “Znowu w Biegu”.

Życzymy dalszego rozwoju technik pływackich wspak i rozwoju tych wyjątkowych Mistrzostw. Do zobaczenia za rok!

Autorka zdjęć: Daria Orlik