„Pan tu nie stał… czyli świat sprzed 35 lat”

20 września 2019 roku w ramach Podgórskiej Jesieni Kulturalnej odbyła się dla dzieci i młodzieży gra terenowa pod tytułem  “Pan tu nie stał… czyli świat sprzed 35 lat”. Organizatorem wydarzenia było krakowskie Centrum Kultury Podgórza. Fundacja “Wawel z Rodziną” przekazała na to wydarzenie kultowe czekoladki Danusia.

Gra terenowa oprócz świetnej zabawy, pozwoliła uczniom poznać ciekawostki historyczne i zobaczyć jak dawniej żyli ich dziadkowie i rodzice. Dzięki wehikułowi młodzi podróżnicy w czasie zetknęli się z  popularnymi symbolami PRL, m.in. budką telefoniczną, Pewexem czy syfonem, mogli też przeczytać wiadomości w Trybunie Ludowej i dotknąć dawnych banknotów, dowiedzieć się co to jest denominacja i jak wyglądały kartki na żywność.

Jako Fundacja chętnie wspieramy lokalne inicjatywy o walorach edukacyjnych i pozwalające na integrację lokalnej społeczności. Cieszymy się, że mogliśmy dołożyć małą cegiełkę do zrealizowania tego projektu. Do zobaczenia na kolejnej grze!