Grudzień – miesiąc jeszcze większej pomocy

Grudzień był dla naszej Fundacji gorącym okresem, w którym jeszcze szerzej dzieliliśmy się dobrem i wspieraliśmy różne inicjatywy. Przekazaliśmy ponad 5 ton słodyczy do ponad 420 domów dziecka, pomagaliśmy przy Wigilii dla Osób Bezdomnych i Potrzebujących organizowanej przez Pana Jana Kościuszko, przygotowaliśmy Szlachetną Paczkę dla potrzebującej rodziny i… nie tylko!

Ostatni miesiąc 2019 roku, to czas intensywnej pracy, czas kiedy zapach świąt unosi się już w powietrzu, czas kiedy organizowanych jest znacznie więcej akcji dobroczynnych niż w ciągu pozostałych 11 miesięcy. Staraliśmy się zaangażować w jak najwięcej z nich.

Na początku grudnia po raz kolejny ruszyła organizowana przez Fundację “Wawel z Rodziną” akcja Zostań pomocnikiem Świętego Mikołaja. W tym roku oprócz przekazanych słodyczy, zadbaliśmy o to, aby wybrane domy dziecka odwiedzili znani influencerzy. Wychowankowie placówek mieli okazję zadać pytania i porozmawiać ze swoimi idolami.

W tym niezwykłym czasie odbyło się również podsumowanie projektu „Wolontariat na tak. Działamy, by rozwijać talenty, zainteresowania, uwrażliwiać na potrzeby innych” w Szkole Podstawowej im. Marii Kotlarz w Tychnowach. Projekt został w całości sfinansowany przez markę Wawel i Fundację „Wawel z Rodziną” w ramach akcji społeczno-konsumenckiej „Serce Rośnie”.

Podarowaliśmy słodycze różnym placówkom i instytucjom, m.in. Fundacji Anny Dymnej “Mimo Wszystko”, Fundacji “A kogo?” Ewy Błaszczyk, Fundacji Dziecięca Fantazja, czy Dobczyckiemu Sztabowi Szlachetnej Paczki. Pamiętaliśmy też o wybranych świetlicach środowiskowych i szkołach. Przed samymi świętami mogliście nas też spotkać na Wigilii organizowane przez Pana Jana Kościuszko, gdzie przygotowywaliśmy paczki dla osób bezdomnych i potrzebujących.

Po raz kolejny dobro do nas wróciło. W Kolegium Europejskim w Krakowie odbył się kiermasz świąteczny, z którego dochód został przeznaczony m.in. na naszą fundację. Na kiermaszu uczniowie sprzedawali m.in własne wypieki, kanapki, książki, fotografie i ręcznie robione wieńce świąteczne. Bardzo dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i przekazane środki finansowe.

To wszystko wydarzyło się w ciągu jednego miesiąca. Jest to tylko kropla w morzu pomocy, którą staramy się nieść potrzebującym. Mamy nadzieję, że nasze działania w tym roku będą równie owocne.