“Marysieńki kodują” – projekt w ramach akcji Serce Rośnie

W ramach akcji społeczno-konsumenckiej Serce Rośnie, w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marii Konopnickiej w Sycowie  został zrealizowany projekt Marysieńki kodują. Przedmiotem projektu była realizacja zajęć edukacyjnych przy użyciu OzoBotów – inteligentnych robotów przeznaczonych do nauki programowania dla uczniów szkół podstawowych.

Zadaniem uczniów w czasie warsztatów „Marysieńki kodują” było obmyślenie algorytmu postępowania OzoBotów, wdrożenie odpowiednich działań zapewniających realizację zadań przygotowanych dla botów i obserwacja postępów ich realizacji oraz ewentualna korekta. Dzieci poprzez programowanie Ozobotów miały okazję doświadczyć powiązania teorii z praktyką, widziały bezpośrednie efekty swojej pracy, co bez wątpienia wzmocniło ich pasję i zacięcie do programowania.

W trakcie prowadzonych zajęć „Marysieńki kodują” dzieci ćwiczyły również logiczne myślenie, kreatywność, rozwiązywanie problemów i pracę zespołową.

To dla nas ważne, że mogliśmy dołożyć swoją cegiełkę do rozwoju talentów i pasji młodych programistów. Trzymamy kciuki za dalszy rozwój!