VII edycja Festiwalu FilmON za nami!

13 czerwca 2023 roku odbyła się Gala Finałowa VII edycji ogólnopolskiego Festiwalu Filmów Osób Niepełnosprawnych FilmON. Do laureatów i zwycięzców festiwalu trafiły słodkie nagrody marki Wawel.

W ramach festiwalu osoby z niepełnosprawnością intelektualną z całej Polski mogły nadesłać krótkometrażowe filmy dokumentalne, fabularne i animowane swojego autorstwa. Filmy zostały zaprezentowane na uroczystej Gali Finałowej w Kinie “Sfinks” w Krakowie.

Festiwal ma na celu zachęcić osoby niepełnosprawne do wyrażania emocji za pomocą filmu, a ich opiekunów do wykorzystania tej formy sztuki w terapii z podopiecznymi.

To także okazja do zaprezentowania się szerszemu gronu publiczności oraz zaistnienia tych niezwykłych twórców w przestrzeni kultury masowej. Wydarzenie od lat systematycznie wpływa na wzrost świadomości społeczeństwa na temat osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz przełamuje kolejne bariery i nadal w wielu środowiskach temat tabu.

Cieszymy się, że jako Fundacja „Wawel z Rodziną” po raz kolejny mieliśmy przyjemność zostać częścią tego wyjątkowego projektu.